1 Aralık 2015 Salı

Stockholm



Merhabalar,
Ben iki gün Stockholm, iki gün de Copenhag'a ayıracak şekilde bir tatil planlamıştım. Geniş vaktiniz varsa farklı tabi ama kısıtlı zamanda edindiğim tecrübeleri sizlerlerle paylaşayım da benim gibi zaman kaybı hissiyatı yaşamayın:) Maksimum fayda ile ayrılın istiyoryum. Geçenlerde bu tavsiyeleri yazdığım çok yakın arkadaşım bayağı bir faydasını gördüğünü söylüyorJ
(Akşamları fotoğraf makinemi taşımadım. O yüzden Iphone'lu fotoğraflar için üzgünüm:)

Ne zaman gitmeli?
Geçen yıl bu zamanlarda gittiğim Stockholm'den bahsetmek için hiç de geç değil bence:) Biliyorum siz de kışı geçirmek için en iyi yöntemlerden birinin küçük haftasonu kaçamakları ya da long-weekendler olduğunu düşünüyorsunuz benim gibi. Açıkcası Stockholm'ü görmek için en iyi zaman kış ayı değil; yaz ya da bahar. Çünkü havalar sıcak, daha da önemlisi hava geç kararıyor olacak! Ama yılın o tatlı aylarını da güneylerde, deniz tatili için harcamak isteyenler için iyi adreslerden biri olabilir. Yoksa tüm avrupa donuyorken Stockholm'ün soğuğu ile baş edebiliriz diye düşünüyorum.

Nerede kalmalı?
Ben Best Western Kom Hotel’de kaldım. Fiyatı uygundu ve müthiş bir açık büfe kahvaltısı vardı. Metro ile merkeze iki durak uzaklıkta, metroya 200mt kadar yürüyüş mesafesi. Kahvaltısı için tavsiye ederim ama bir dahaki gittiğimde Gamla Stan’da bir yerde kalırımJ.

Ayrıca hostele çevrilmiş gemilerde de kalabilirsiniz. Biz soğukta konforundan çok emin olamadığımız için tercih etmemiştik. Ama değişik bir deneyim olabilir.


Nerede Yemeli?
Slinger Bulten: Gamla Stan'da bulunan bu küçük restorant benim favorim. İsveç köfte ve geyik eti denemek için ilk adresiniz olsun. Ama diğer isveç yemeklerini de mutlaka tadın. Özellikle şunu yemelisiniz demeyeceğim çünkü her dönem menüdeki her şeyi servis etmiyorlar. O an ne iyiyse onu veriyorlar. (Bu da kafamda pozitif noktalardan biri olarak kaldı.) 
Önemli Not: Rezervasyonsuz gitmeyin!



Gamla Stan: Şehrin Old-Town bölgesi. Daracık sokaklar, eski binalar. Sıcacık. Tam benim yerim. To do'larda karşınıza bolca çıkacaktır: Östermalm, Stockholm'ün Nişantaşı'sı (o da neyse), Sergelstorg, Södermalm şusu busu. (tekrar ediyorum kısıtlı zaman!) Dükkanların hatta çoğu cafe ve restorant akşam saatlerinde kapanmış oluyor. Ben haritada görülecek yerler olarak işaretlemiştim ve oraları da göreyim diye Gamla Stan'dan ayrılmıştık ilk gece. Bir Cuma ya da Cumartesi'nin tamamı Gamla Stan'da geçirilebilir bence özellikle bir club'a gitmeyecekseniz. Benim modum tam olarak şu aşağıdaki gibi publara uyuyor. Gerçekten çok hoş, değişik dekorlara sahip sıcacık, küçücük, değişik konseptlerde barlar var. Canlı müzik dinleyip içkinizi yudumlayın. Bardan bara zıplarken daracık sokaklarda kaybolun, üşüyünce bir diğer bara girin:)





Sonraki gün planımız Vasa Müzesi ve Skansen'e gitmekti. 

Skansen: Buraya öncelik verin ve ilk iş olarak buraya gidin derim.Bir açık hava müzesi, hayvanat bahçesi ve park. Büyüleyici doğasının yanında hiç görmediğiniz kuzey hayvanlarını görebilirsiniz. Parkın giriş kısmında zamanının eczane, fırın gibi dükkanlarını canlandıran eski evler var. Size tavsiyem buralarda çok fazla zaman kaybetmeyin. Göz atıp parkın en uç taraflarına doğru yolunuza devam edin. 

Çok önemli not: Kışın hava 16:00 gibi kararıyor. Biz önce Vasa Müzesine gidip 14:00 gibi buraya gelebilmiştik. Ve girişteki alanda da vakit kaybedince parkın hayvanat bahçesi kısmına geldiğimizde bir anda ışıklar kapandı ve karanlıkta kaldık. Bildiğin göz gözü görmeyen karanlıkta parkın en ucundaydık. Ne hayvanları görebildik doğru düzgün, ne de sandığımız gibi geç saatlere kadar gezebildik. (Girişte özellikle sormuş olmamıza rağmen!) 


Ah! Tabiki parkın tam ortasında yer alan cafelerden birinde içilen mantar çorbası! İnanılmazdı! 





Vasa Müzesi: Denizden çıkarılıp bunca yıl kusursuz bir şekilde saklanmış olması, oyma detayları, tüm yapı gerçekten etkileyici ama kısıtlı vaktiniz varsa çok vakit harcayarak gezmeyin. Her şeyi okuyayım ya da videoları baştan sona izleyeyim derseniz baya bir vakit alıyor:) Ama oldukça hoş detaylar da yakalayabilirsiniz. Mesela benim en hoşuma giden şeylerden biri aşağıdaki tavla olmuştu:)

Önemli not:Unutmayın her yer belli saatlere kadar açık. Gitmeden saatlerine bakıp (otelinizden de öğrenebilirsiniz) gününüzü ona göre planlayın. 





Vasa'da çok vakit geçirince... 

....






Texas Longhorn Steakhouse


Exit Lounge & Bar

Tüm tatil boyunca kat kat giyinen halim. TEMSİLİ


Copenhagen'a yolculuk...


3 yorum:

  1. Mükemmel olmuş :) faydali olacağına inanıyorum Burçe. En çok kaldığın oteldeki "müthiş bir açık büfe kahvaltısı" ilgimi çekti :) hostel olarak kullanilan teknelerin geceleri soğuk olacağını düşünüyorum. Eğer kalınacaksa da su kesimi üstü güverteler tercih edilmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bora beğenmene çok sevindim! Ayrıca teşekkür ederim bilgi için de. Bir denizci yorumu oldukça faydalı bu tekne/hosteller için:) İyi gezmeler öyleyse:)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil